Medveď grizly

V severnej Amerike sa grizly len pred nedávnom pohyboval od Aljašky až po Mexiko a na východe až po západné pobrežie Hudson Bay. Dnes sa tento druh teraz nachádza len na Aljaške, na juhu západnej Kanady a v častiach severozápadných Štátov (vrátane Idaho, Montany a Washingtonu), kde obývajú najmä národné parky Yellowstone a Grand Teton. Najčastejšie sa vyskytuje v Kanade. V Kanade existuje približne 25 000 medveďov grizly soffiatore a scoppio, ktoré zaberajú Britskú Kolumbiu, Albertu, Yukon, Nunavut a severnú časť Manitoby. V britskej Kolumbii žijú grizly v dnešnej dobe len na približne 90% pôvodného územia. Bolo tu približne 25 000 medveďov grizly, keď sa v Britskej Kolumbii objavili európski osadníci. Veľkosť populácie sa však značne znížila v dôsledku lovu a straty biotopov. V roku 2003 vedci z univerzity v Alberte spozorovali na Melvilleovom ostrove veľkú kolóniu medveďov, najväčšiu aká bola vôbec dokumentovaná. V roku 2008 sa odhadovalo, že tam bolo 16 014 medveďov grizly.

Odhady populácie pre Britskú Kolumbiu sú založené na zachytení chlpov srsti, na inventároch založených na DNA, otlačkoch paciek a rafinovanom viacnásobnom regresnom modeli. Aljašská populácia medveďov dosahuje okolo 30 000 jedincov, čo je najvyššia populácia v provincii či v štáte v Severnej Amerike. Populácie na Aljaške sú najhojnejšie pozdĺž pobrežia, kde sú zásoby potravy, akou je napríklad losos, hojnejšie.

Medveď grizly drží hibernáciu 5-7 mesiacov každý rok, okrem prípadov, keď je podnebie teplé, napríklad v prípade kalifornského grizlyho. Počas tohto obdobia samice medveďov grizly porodia ich potomstvo, ktoré potom konzumuje mlieko od svojej matky a získa tak silu po zvyšok hibernácie. Pri príprave na hibernáciu musia grizly pripraviť noru a konzumovať obrovské množstvo jedla, pretože počas hibernácie nejedia. Medvede grizly sa počas celej hibernácie nevyvíjajú a nemočia. Toto obdobie pre samcov medveďov končí skoro v polovici marca, zatiaľ čo samičky sa objavujú v apríli alebo na začiatku mája.

Pri príprave na zimu môžu medvede získať približne hmotnosť až 180 kg počas obdobia jedenia pred tým, ako vstúpia do režimu hibernácie. Medvedi často čakajú na silnú snehovú búrku ešte predtým, ako vstúpia do svojho zimného spánkového obdobia: takéto správanie znižuje pravdepodobnosť, že predátori nájdu ich noru.

Hoci medvede majú tráviaci systém mäsožravcov, sú zvyčajne všežraví: ich strava sa skladá z rastlín a živočíchov. Pochutia si na veľkých cicavcoch, ak sú k dispozícii, ako sú losy, jelene biele, bizóny a dokonca aj čierne medvede. Je však pravdepodobnejšie, že budú loviť teľatá a zranených jedincov skôr než zdravých dospelých jedincov. Taktiež sa kŕmia z rýb, ako je losos či pstruh, a tie, ktoré majú prístup k diéte obohatenej o bielkoviny v pobrežných oblastiach potenciálne rastú väčšie ako vnútrozemské jedince.

Kanadské alebo aljašské medvede grizly sú väčšie ako tie, ktoré sa nachádzajú v amerických Skalnatých vrchoch. To je čiastočne spôsobené bohatstvom ich stravy. V národnom parku v Yellowstone v Spojených štátoch sa diéta medveďa skladá väčšinou z borovicových orechov, hľúz, tráv, rôznych hlodavcov a vyčistených mŕtvol. S vysokým obsahom tuku v lososoch nie je nezvyčajné stretnúť grizly na Aljaške s hmotnosťou 540 kg. Na takých miestach, ako sú Brooks Falls a McNeil Falls na Aljaške, veľké medvede grizly bojujú pravidelne o najlepšie miesta na rybolov.